Suomen lautapeliseura

Lautapelaamaan 2019 jälkiraportti

Suuret kiitokset tapahtumasta kävijöille ja sponsoreille, mutta ennen kaikkea kanssavapaaehtoisille, ilman teitä – meitä, ei tapahtumasta olisi tullut mitään. Ilman meitä yli 900 kävijäämme olisivat jääneet ilman vuoden parasta, kauneinta ja suurinta pelkästään lautapeliaiheista tapahtumaa. Kävijämääräarvio perustuu pistelaskentamalliin – tiloissa sisällä olleita kävijöitä laskettiin hetkittäin perjantaina ja lauantaina ja näistä valittiin suurin lukema. Laskemalla saatiin perjantain suurimmaksi lukemaksi noin 200 kävijää, lauantaina noin 500 kävijää ja sunnuntaina väkimäärä arvioitiin vähintään samaksi kuin perjantaina. Todellisuus on sitten todennäköisesti jotakin enemmän – varmasti toista tuhatta.

Mikäli olet ottanut tapahtumasta kuvia, otamme niitä mielellämme vastaan tulevaa käyttöä varten.

Kävijöiden palaute tapahtumasta oli pääsääntöisesti positiivista ja Rediä pidettiin Kaapelia parempana tilana huolimatta pitkästä matkasta vessaan, kiivaasta ilmastoinnista, korkeasta metelitasosta ja valaistusongelmista. Korjasimme lennossa valaistuksen puutteita ostamalla työmaavaloja ja ripustamalla niitä muutaman kattoon. Erityiset kiitokset tästä luovasta ideasta ja toteutuksesta Matti Maliselle. Toinen positiivinen palautevyöry käsitteli tapahtuman vapaaehtoisia, jotka koettiin osaaviksi, iloisiksi, avuliaiksi ja kohteliaiksi. Kirjaston ”lounge” sai myös paljon kiitosta. Se osa kalusteita mistä ei pidetty, olivat tuolit. Hintaero seuraavaan malliin on melkoinen, mutta palaute on kuultu ja huomioidaan talouden niin salliessa ensi vuonna.

Tapahtuman näkyvyys ennakkoon, aikana ja jälkeen FB:ssä oli hyvä. FB:n omien tilastojen mukaan tapahtumatiedotus sai yli 17 000 näyttöä! Verkkosivuilla vieraili kolmisen tuhatta kävijää ja paras foorumiketju keräsi sekin yli 1 600 lukukertaa. FB:ssä pyöritettiin tapahtumaan liittyen kolme mainoskampanjaa, joiden osuus kokonaisnäkyvyydestä oli vähäinen, mutta johti useammin toimintaan eli FB-sivumme ja tapahtumasivu saivat uusia seuraajia. Todennäköisesti suurempi merkitys oli tapahtuman jakamisella eri lautapeliaiheisissa ryhmissä ja sivuilla.

Näytteilleasettajia oli varsinaisesti seitsemän. Kahden pääsponsorimme Asmodee Nordicsin ja  Lautapelit.fi:n lisäksi meillä oli yksi isompi uusi sivusponsori Multiplayer Finland Oy. Asmodeen myynti- ja esittelypisteen toteutti Poromagia. Näiden lisäksi meillä oli kaksi pienempää näytteilleasettajaa TONGA Blocks ja Baobab ja Omena ry. Redistä tapahtumassa olivat mukana Game House, Suomalainen kirjakauppa ja Oluthuone Haavi.

Alun perin tapahtuman oletettiin tuottavan tappiota kohonneiden tila- ja kalustekustannuksien takia, mutta tilakustannusten merkittävästä alittumisesta johtuen tapahtuma on poikkeuksellisesti jopa hivenen voitollinen.

Tapahtuman toteuttamiseen osallistui tänä vuonna virallisesti 21 henkeä ilmoittautumalla tapahtuman talkoolaisiksi. Todellinen lukumäärä oli kuitenkin suurempi – todennäköisesti tapahtuman purkamiseen ja kasaamiseen Redissä osallistui kymmenkunta lisää ilman ennakkoilmoitusta. Lisäksi seuran Slackissa tapahtuman kanavalla on jo yksistään jäseninä 30 henkeä. Talkoolaisille jaoimme Asmodee Nordicsin tarkoitukseen lahjoittamia pelejä sekä tarjosimme pientä naposteltavaa ja juotavaa tapahtuman aikana.

Itse tapahtumassa järjestetty kirpputori ja hollantilainen huutokauppa keräsivät myyjille myyntiä hivenen toista tuhatta euroa! Jäsenmaksuja kerättiin tapahtuman aikana 15 kpl.

Tämän vuoden kokemuksen perusteella näyttää siltä, että seuraava tapahtuma on syyskuussa 2020 ja sijainti ei ole Kaapelitehdas Ruoholahdessa.

Tämän vuoden tapahtumasta on myös tehty paljon hyviä blogauksia ja podcasteja. Seuraavia on hyvä lueskella ja kuunnella ensi vuotta odotellessa:

– Puutyöläinen: Vainajat eivät pääse lautapelaamaan ja Pelasimme näitä yhdeksää huippupeliä Lautapelaamaan 2019:ssä…
– Koko perhe pelaa: Lautapelaamaan 2019
– Pöydällä: Redi tapahtumapaikkana
– Noppapotti: Lautapelaamaan 2019
– Huoltoreitti: Lautapelaamaan 2019
Lautapeliopas on kirjoittanut tapahtumasta pitkin poikin vuotta.
– Lautapelihetki -podcast: Syyskuu 2019 ja Lautapelaamaan
– Lautakunta -podcast: Lautapelaamaan 2019
– Pelaajani: Lautapelaamaan 2019 – Ylösnousemus