Suomen lautapeliseura

Catan SM-2012

Catanin SM-kilpailuihin Turkuun 20.05.2012 oli ilmoittautunut kahdeksan toiveikasta tittelin tavoittelijaa. Vuoden 2011 Suomen kärkikolmikosta paikalla olivat kakkonen Jani Koistiola ja jo ikuiseksi kolmoseksi haukuttu ylletulostunut. Turnauksessa pelattiin kaksi karsintakierrosta ja finaali, jossa tiukan pelin jälkeen vein pisimmän korren. Kakkoseksi urakoi Mikko Raimi, jonka mitalisaaliin kruunasi SM-voitto Rummikubissa ja lauantain joukkuepronssi Lautapelien SM-kilpailuissa. Kolmantena Lautapelit.fi:n lahjoittamin pelipalkinnoin palkittiin Mikko Raunio.

Ensimmäisessä karsintapelissä Jani teki vastoin neuvojani ja sijoitti toisen aloitusmökkinsä paikkaan, joka oli vähemmän optimaallinen toimintakorttien saamisen kannalta. Itse pääsin nostelemaan kortteja estoitta ja lopulta yhteistyössä Maijun kanssa blokkasimme Janin ulos pelistä. Jani puolestaan blokkasi Hessun ja voittoni olikin sitä myötä selvä. Toinen karsintapelini olikin huomattavasti jännittävämpi. Hessu karkasi heti alkuun kahdeksalla pisteellä johtoon, Mikon roikkuessa seitsemällä pisteellä perässä. Tanelilla ja minulla oli viisi pistettä. Tässä kohtaa, sen sijaan että olisi sulkenut pisimmän tiensä, Hessu päätti virittää minulle ansan, joka lopulta laukesi Hessun omalle naamalle. Loppu oli klassinen Catan-tehtävä, pelaajalla on viisi pistettä, voiko hän voittaa tällä kierroksella? Voi, pelataan ritari, otetaan suurin armeija, varastetaan resurssi jolla saa tien, rakennetaan/viedään pisin tie, ostetaan kehityskortti ja nostetaan pistekortti. Viisi pistettä ja voitto, joka samalla romautti Hessun kolmanneksi kuudella pisteellä.

Finaalissa Raimin Mikko sijoitti jälkimmäisen aloitusmökkinsä siten, että jatkokehitys järkeviin suuntiin oli vain ihan pakko blokata ja olinkin muutaman kierroksen jälkeen varma, että vien pelin heittämällä kun Runtu vain rakensi tietä, tietä ja tietä, eikä noppa tuntunut jakavan Tanelille mitään. Noppa ja rosvo kääntyivät ja huonoista numeroistaan huolimatta Raimi sai kerättyä pisteitä ja Runtukin lopulta rakenteli kasan mökkejä laudalle. Runnun blokkailuista huolimatta myös Taneli oli saanut pelinsä auki. Samaan aikaan koomasin pari vaihtoa 4:1 siitä huolimatta, että omistin 3:1 sataman – tosin tein yhden vaihdon myös tarkoituksella päästäkseni eroon kivestä, jonka en halunnut päätyvän rosvolla Runnulle tai Tanelille. Olin myös työntää rosvon omaan ruutuuni – joka oli samalla Runnun kaksi puuta tuottava kutonen, ennen kuin tajusin katsoa, ettei Runnulla ole kädessään kortteja.  Koomailusta huolimatta alkuperäisten mökkieni sijoittelu riitti strategian loppuunsaattamiseen ja voittoon.  Finaali olisi hyvin voinut mennä kummalle Mikolle hyvänsä. Raimi oli nostanut kaksi valinnaista resurssia tarjoavan kortin ja Runtu monopolin.  Olisin myös joutunut miettimään käsien sisältöjä, mikäli olisin viimeisellä vuorolla heittänyt seiskan, koska tarvittavaan mökkiin tarvittiin yksi 3:1 vaihto ja kortteja oli kädessäni enemmän kuin laki sallii.

Onnea voittajille, kiitokset osallistujille erityisesti Alballe, joka paikkasi Maijua toisella karsintakierroksella.

Catan SM-2012
Catan SM-2012
Sijoitus Pelaaja Pisteet
1. Mauri Sahlberg 10/30(20)
2. Mikko Raimi 9/25(16)
3. Mikko Raunio 9/24(15)
4. Taneli Armanto 6/21(15)
5. Juhana Keskinen 13
6. Jani Koistiola 10
7. Maiju Salminen(Alba Martin) 9
8. Heikki Hyhkö 9