Tapahtumat ja kilpailut

Suomen Lautapeliseura organisoi vuosittain useita pelitapahtumia. Tyypillinen pelitapahtuma on yhden viikonlopun mittainen ja tapahtuman keskeisin ohjelmamuoto on erilaisten lautapelien pelaaminen ja muiden harrastajien tapaaminen. Tapahtumissa järjestetään tilanteen mukaan myös turnauksia, tietokilpailuja, työpajoja ja muuta harrastustoimintaan liittyvää toimintaa.

Tapahtumissa pelejä voi lainata lainaustiskiltä. Lainattavat pelit koostuvat niin seuran pelikirjastosta paikalle tuoduista peleistä että harrastajien paikalle tuomista peleistä. Lainaustapa vaihtelee tapahtuman mukaan; suuremmissa tapahtumissa pelejä lainataan panttia vastaan, kun taas pienemmissä tapahtumissa lainaustapahtuma on yksinkertaisempi. Tapahtumiin voi myös tuoda omia pelejä pelattavaksi.

Suurin osa tapahtumissa pelattavista peleistä sovitaan itse tapahtumapaikalla. Tämän lisäksi tapahtumissa pelataan etukäteen sovittuja pelejä. Etukäteen sovitut pelit ovat yleensä keskivertopelejä pidempiä ja siksi pelin aika ja pelaajat sovitaan etukäteen. Pelien ja pelaajien yhdistämisessä auttaa Vimpeli-nettipalvelu, jonka kautta eri tapahtumiin voidaan rekisteröidä pelejä ja niille pelaajia. Linkki kunkin tapahtuman Vimpelisivulle on yleensä mainittu tapahtuman omilla sivuilla ja foorumiketjussa.

Kenelle?

Seuran järjestämät tapahtumat on tarkoitettu kaikille lauta- ja korttipeliharrastajille. Seuran jäsenyys tai aikaisempi pelikokemus ei ole vaatimus tapahtumaan osallistumiseen. Lähes kaikki pelit aloitetaan käymällä läpi pelin säännöt. Uteliaisuus ja halu oppia säännöt riittää hyvin. Mahdollisista poikkeuksista tähän sääntöön mainitaan tapahtuman omilla sivuilla ja/tai seuran foorumilla.

Tapahtumat on pääasiassa suunnattu nuorille ja aikuisille – henkilöille, joiden oletetaan osaavan itsenäisesti lukea ja oppia pelejä. Joissain tapahtumissa on järjestetty erikseen ohjelmaa lapsille ja tästä mainitaan erikseen tapahtuman sivuilla.

Tapahtumakalenteri 2019

Alla oleva tapahtumakalenteri ei ole sitova. Tapahtumien toteutumisesta ja tarkemmista ajankohdista sekä yksityiskohdista tiedotetaan blogissa ja foorumilla lähempänä niiden ajankohtaa.

Tammikuu KinkkuCon, Kuopio / 4.–6.1.2019
Ropeconin jälkeen vanhin seuran tapahtumista. Järjestetty Kuopiossa vuodesta 2001 lähtien. Kinkkuconin tapahtumasivu.
Helmikuu
Maaliskuu JunaCon, Turku / 1.–3.3.2019
Pääasiassa juna-aiheisiin lauta- ja korttipeleihin keskittyvä tapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 2010 lähtien Turussa. JunaConin tapahtumasivu.

Jokicon, Joensuu 29.–31.3.2019

Huhtikuu SMCon, Turku / 26.–28.4.2019
Tapahtumassa järjestetään lautapelaamisen SM-joukkueturnaus, johon on ennakkoilmoittautuminen. SM-joukkueturnauksen sivu.
Toukokuu Hexacon, Kuopio / 3.–5.5.2019
Nimensä mukaisesti Hexaconissa (ent. Warcon) pelataan raskaampia ja pidempiä, pääsääntöisesti heksapohjaisia lauta- ja korttipelejä – tyypillisimmin konflikti- ja junapelejä.
Kesäkuu Jycon, Jyväskylä
Heinäkuu Ropecon, Helsinki / 26.–28.7.2019
Messukeskuksessa järjestetävä Ropecon on suurin pelitapahtuma, johon seura vuosittain osallistuu. Vuodesta 1994 lähtien järjestetty tapahtuma kokoaa on suomalaisia rooli-, kortti-, lauta- ja miniatyyripeliharrastajia yhteen suureen tapahtumaan. Lautapeliseura on Ropecon ry:n varsinainen jäsen ja on järjestänyt Ropecon-tapahtuman lautapeliohjelmaa vuodesta 2003 lähtien.
Elokuu
Syyskuu Lautapelaamaan, Helsinki / 27.–29.9.2019
Lautapelaamaan (ent. Helcon) on Suomen suurin lautapelitapahtuma. Tapahtuma on kasvanut noin sadan kävijän tapahtumasta useita satoja kävijöitä houkuttelevaksi lautapelimessuksi. Lisätietoa tapahtumasta Lautapelaamaan.fi -sivustolta.
Lokakuu
Marraskuu Aktiivicon, Tuusula / 15.–17.11.2019
Aktiivicon on kutsutapahtuma joka on tarkoitettu seuran aktiiveille ja muille seuran toimintaa pyörittäville henkilöille. Legendaarisen maineen omaava tapahtuma järjestettiin alun perin Sonkajärvellä, nykyään paikaksi on vakiintunut Tuusula.
Joulukuu