Lautapeliohjelmaa Ropeconissa

Enigman lainaama isokokoinen Ticket To Ride Europe, pelattavissa Ropeconissa

Ovatko nopat oikeassa asennossa? Nouseeko kortti? Kenelle fortuna jakaa parhaat resurssit? Ropecon on jo ovella, onko jalkasi jo oven välissä ja speaker actionit* hiottu, sillä kohta pelataan kolme päivää putkeen ja välillä ihan SM-tasolla!

Kuten tavallista Seuran kirjasto muuttaa Ropeconiin  messukeskukseen viikonlopuksi 28.7 – 30.7 ja saliin 103. Pelit ovat lainattavissa heti ovien auettua perjantaina klo 15.00 ja hupi päättyy sunnuntaina – aivan liian aikaisin. Tänä vuonna lautapeliaiheista ohjelmaa löytyy muistakin saleissa, erityisesti kokemuspisteeltä Talvipuutarhasta. Tässä jutussa olen nyt pintaraapaissut lautapelitarjontaa muutaman omiin silmiini osuneen ohjelmanumeron muodossa. Koko lautapeliohjelman löydät con-oppaasta.

Dead of Winter A Crossroads game  on paras zombie-aiheinen yhteistoiminnallinen peli, joka pääsee aivan liian harvoin pöydälle. Pelaajat ovat zombie-apokalypsin henkiinjääneitä, jotka yrittävät selviytyä yhdessä – tai petturin tapauksessa  yksin – kulloisestakin uhasta. Tämä Plaid Hat Gamesin zombie-peli oli viime syksynä ilmestyessään kuuminta hottia ja sen saaminen kotimaisista kaupoista oli hetken aikaa varsin haasteellista. Pelistä voi lukea lisää suomeksi esimerkiksi Lautapelioppaasta. Peliä ei ole julkaistu suomeksi, joten jos englannin kieli tekee tiukkaa, tämä kannattaa jättää väliin. Dead of Winteriä peluutetaan talvipuutarhassa useampaan otteeseen ja aikataulun löydät con-oppaasta.

Orcs Must Die! The Board Game tuo mieleen vanhan roolipelaajien sanonnan: “Expan perusyksikkö on örkki”. Tätä peliä en vielä tunne, mutta sen kuvaus puhuttelee miekkaani, kirvestäni ja tulipallojani – pelin luolasto on varmasti loistava paikka kerätä kalloja ja levelöidä. Peli on yhteistoimintapeli, jossa sankarit mönkivät luolastossa ja puolustavat tuntemaansa maailmaa invaasiota vastaan. Pelistä on tehty kaksi eri versiota, joissa on erilaiset sankarit, mutta perusidea ja mekaniikka ovat samoja. Ropeconin ohjelmakuvaus ei kerro kumpi editio on tarjolla vai ovatko peräti molemmat. Joku saattaisi kutsua tätä peliä reittaukseksi**, koska peli saattaa olla Suomessa hankalasti saatavilla. Tämäkin peli löytyy talvipuutarhasta useampaan otteeseen.

Perjantai

Klo 19.00 Qwixx-noppailun SM salissa 103. Conin SM-putken avaa Qwixx. Qwixx on peli jossa harjoittelu on amatöörejä varten ja hyvä noppakäsi yhdistettynä hereillä oleviin hoksottimiin voi tuottaa Suomen Mestaruuden ja yhden plakaatin palkintokaappiisi lisää ilman ainuttakaan aiempaa pelikertaa. Pelistä löydät arvostelun suomeksi Lautapelioppaasta sekä kirjallisena  että videomuodossa.
Klo 21.00 Oletko nopeampi kuin Pantteri? Ovatko pantterit parhaita? Nyt on mahdollista selvittää kerralla, kuka on viidakon kuningas, onko se joku eläin vai peräti mustanaamio? Pantteri tarjoilee tähän mahdollisuutta salissa 103 ja pelin nimi on Jungle Speed. Lautapelioppaalla on näkemys tästäkin pelistä.

Lauantai

klo 14.00 – 20.00 Catan SM salissa 103. Catan, Klaus Teuberin saksalaisena monopolina tunnettu, kaupankäynti ja rakennuspeli. Väittävät tuuripeliksi, mutta onko se sitä? Tule kokeilemaan tiedätkö resurssien arvon ja osaatko nopeimmin hyödyntää niitä kymmenen pisteen edestä. Yksi kautta aikojen lempipeleistäni, myös silloin kun en voita. Pelistä löytyy netistä paljon materiaalia ja peliä voi kokeilla netissä useammassakin paikassa. Arvostelun suomeksi löydät tietysti Lautapelioppaasta.

18.00 – King of Tokyo-turnaus, Halli 5, korttialue
Oletko aina halunnut olla hirviö, joka tuhoaa Tokion ja nousee muiden samaa yrittävien hirviöiden kuninkaaksi? King of Tokyossa Tokioon mahtuu vain yksi hirviö, hirviöiden kuningas! Jälleen lautapeliopas kertoo useammalla sanalla suomeksi mistä tässä pelissä on kyse. Jänniä noppia, nohevia hirviöitä ja outoja kortteja. Tuuria ja taitoa sopivassa suhteessa, mutta ehdottomasti peli jossa kokematonkin voi voittaa.

20.00 – PitchCar SM 2017, Sali 103
Siisti sisäneppaus, ilman tekosyitä ja selityksiä. Nyt kukaan ei usko, että neppasit ohitse kun hiekkaa meni silmiin – jollei sitten kyse ole unihiekasta. Lautapeliopas kertoo tästäkin lisää suomeksi.

00.00 Cosmic Encounter, Halli 5 korttialue
Vuodesta toiseen, tämä kosminen yhteys kerää joukon jotakin asiasta tietäviä – minä en tiedä – kokeilemaan kuka on paras. Yksi avaruusoopperoiden uusklassikoista. Olisikohan tämä se vuosi kun kokeilisin tätä?

Sunnuntai

10.00 Carcassonne SM, sali 103 Carcassonnen MM-kilpailut pelataan tänäkin vuonna Essenissä ja tämän turnauksen voittajalla on halutessaan oikeus edustaa Suomea. Kansainvälinen kisaorganisaatio jo odottaa kovasti tietoa Suomen edustajasta. Olisitko se sinä? Lautapelioppaasta löytyy tästäkin pelistä hyvä selostus.

12.00 – 14.00 Kingdomino-turnaus, Halli 5 korttialue
Kingdomino on Lautapelit.fi:n tämän kevään uutuuspeli. Se on näppärä sekoitus dominoa ja carcassonne-tyylistä valtakunnan rakentelua kahdesta neljään pelaajalle. Peli on mekaniikaltaan niin yksinkertainen, että siitä on lyhyessä ajasssa tullut yksi ehdottomista suosikeistani yhdistyspöytä- ja sisäänheittopeliksi. Säännöt opettaa muutamassa minuutissa ja pelissä on riittävästi syvyyttä viehettämään peliharrastajiakin, mutta toisaalta sitä osaavat pelata nuoremmatkin pelaajat.

*) Speaker action – Ylimääräistä puhetta, kaupankäyntiä, suostuttelua ja ehdottelua toisille pelaajille. Joissakin peleissä kaupankäynti ja neuvottelu on mainittu säännöissä, muissa se on “ylimääräistä” toimintaa. Esimerkiksi: “Hei, älä nyt siihen rakenna, rakenna tuohon, se estää johtavaa pelaajaa!”

**) Reittaus – Boardgamegeekissä voi antaa arvosanan pelaamalleen pelille – eli reitata sen. Jotkut harrastajat keräävät “reittauksia” ja kilpailevat siitä kenellä niitä on eniten. Suomen kovin “reittaaja” on reitannut yli 4000 erilaista lautapeliä. Itse reittaan vain ”pelejä”, joita joko en enää koskaan halua nähdä pöydällä, tai pelejä, jotka ansaitsevat arvosanan kymmenen. Jälkimmäisiä ei ole vielä tullut vastaan.

Mauri ”daFool” Sahlberg


Tapahtumat